Personatges

Andreu Nin i Pérez (Polític i escriptor. Estudià magisteri. Aprengué esperanto als voltants de 1907 i dos anys més tard participà activament en la creació del grup esperantista Frateco, al Vendrell, on donà classes de la llengua internacional. Publicà articles en defensa de l’esperanto a la premsa local. En traslladar-se a Barcelona formà part del grup Barcelona Stelo)

Antoni Puig Artigas (Barber llibertari i compositor de sardanes, entre les quals Flora kaj Ariel)

Carles Riba i Bracons (Premiat en els Jocs Florals Esperantistes – Internaciaj Floraj Ludoj)

Delfí Dalmau i Gener (Promotor del Poliglotisme passiu, va ser president de la Federació Esperantista Catalana)

Francesc Ferrer i Guàrdia

Francesc Pi i Margall (El gener del 1898 publicà en el diari Nuevo Régimen de Madrid el primer article defensant l’esperanto aparegut a tot l’estat)

Frederic Pujulà i Vallès (La seva obra Homes Artificials és considerada la primera novel·la de ciència ficció en català)

Jaume Grau Casas (Va recopilar i editar la Kataluna Antologio una de les primeres antologies d’autors en esperanto, pionera en la seva època, vegeu també el bloc del net)

Joan Amades i Gelats (Apregué l’esperanto de jove i mantigué una extraordinària activitat durant anys. Fundà diverses revistes en esperanto, participà en la redacció de la Kataluna Antologio i fou president de la Federació Esperantista Catalana)

Joan Mascaró i Fornés (Aprengué l’esperanto de molt jove i fou molt actiu durant el primer quart del segle. Va ser delegat de la Associació Universal d’Esperanto, participà en congressos catalans i internacionals i mantigué una abundant correspondència. Té diversos poemes publicats en esperanto)

Lluís Llàtzer Zamenhof (Autor de l’esperanto, va sentar les bases i va deixar llibertat als esperanto-parlants per fer evolucionar la llengua)

Manuel de Seabra (Escriptor, periodista i traductor. Entre d’altres coses a traduit obres de l’anglès, el portuguès, castellà, francès, esperanto i rus al català)

Mercè Rodoreda i Gurguí (Començà l’activitat literària abans de la guerra civil amb col·laboracions a diaris i revistes (Mirador, La Rambla, La Publicitat, etc) i novel·les de tipus psicològic (Sóc una dona honrada?, Del que hom no pot fugir, Un dia en la vida d’un home, Crim). Entre aquestes obres convé destacar el llibre Polèmica (1934) del seu mestre Delfí Dalmau i Gener, apologia del català i l’esperanto, en la redacció del qual ella també hi participà)

William Auld (Poeta escocès en esperanto. Va ser candidat al Premi Nobel de Literatura l’any 1999)

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: